Forum for Science, Industry and Business

Sponsored by:     3M 
Search our Site:

 

Making research visible

15.07.2013
Illustrated book shows off the pioneering architecture of a unique research facility

Zentrum für Virtuelles Engineering in Stuttgart, Germany
Fraunhofer IAO

When the “Zentrum für Virtuelles Engineering” ZVE opened in Stuttgart just over a year ago, we saw how Fraunhofer IAO had combined laboratory and office areas to create an architectural eye-catcher. A new publication provides insight into the innovative story of how this research building came about and features striking pictures that acknowledge its remarkable architecture and sustainability.

In creating the ZVE, Fraunhofer IAO has created a house of knowledge work in which Fraunhofer scientists can conduct interdisciplinary research relating to workplace design, future mobility, visual technologies and digital engineering. But it is more than its spectacular architecture that makes this one-year-old laboratory building stand out: the laboratory and office areas are designed to encourage new ideas, giving the Fraunhofer scientists a truly first-rate research facility.

Packed with pictures, interviews and a wealth of background information, the new book tells the ZVE’s whole story, taking the reader from the initial vision through planning and construction and on to the hive of activity that its laboratory and office areas are today. Impressive photos of the interior and exterior illustrate the research building’s unconventional architecture that mirrors the innovative power of the Fraunhofer scientists. The contoured lines of the building’s exterior bear the unmistakable signature of star architect Ben van Berkel, founder of Amsterdam-based architecture firm UNStudio, whose previous projects include designing the Mercedes Benz Museum in Stuttgart. In the new book, van Berkel recalls with excitement the ZVE’s remarkable evolution in walk-through 3D simulations: “Creating a virtual interior view of the designed rooms is something that used to take weeks; now it’s done in seconds, at the touch of a button.”

For scientists at Fraunhofer IAO, planning and building the ZVE was a research project in itself. Interdisciplinary project teams supported architects and planners as they worked to implement the vision of an innovation-stimulating work environment flowing seamlessly from office space to research laboratories and testing and demonstration areas. This novel layout allowed the scientists to put their latest insights into practice and provides them with a location in which to experience and shape the future of work itself.

An entire chapter of the book has been devoted to the topic of sustainability. The ZVE is one of the few buildings in Germany to have been awarded a gold certificate by the German Sustainable Building Council (DGNB) in recognition of its innovative contribution to energy efficiency and sustainability. Alongside the purely technical aspects of how the ZVE is constructed, the book also contains fascinating pictures of the laboratories and the topics being researched there.

Juliane Segedi | Fraunhofer-Institut
Further information:
http://www.iao.fraunhofer.de/lang-en/business-areas/corporate-development-work-design/1059-making-research-visible.html

More articles from Interdisciplinary Research:

nachricht Sustainable ways to keep us flying
14.04.2014 | The Agency for Science, Technology and Research (A*STAR)

nachricht Great earthquakes, water under pressure, high risk
28.03.2014 | Helmholtz-Zentrum Potsdam - Deutsches GeoForschungsZentrum GFZ

All articles from Interdisciplinary Research >>>

The most recent press releases about innovation >>>

Anzeige

Anzeige

Event News

Siemens at the 2014 UIC ERTMS World Conference in Istanbul

01.04.2014 | Event News

AERA Meeting: German and US-American educational researchers in dialogue

28.03.2014 | Event News

WHS Regional Meeting: International experts address health challenges in Latin America

24.03.2014 | Event News

 
Latest News

Building Stronger Bridges

23.04.2014 | Architecture and Construction

How Cells Take Out the Trash

23.04.2014 | Life Sciences

The Surface Area of the Digestive Tract "only" as Large as a Studio Apartment

23.04.2014 | Health and Medicine

VideoLinks
B2B-VideoLinks
More VideoLinks >>>